Mindful eten aardbeiAls je mindful eet, wat doe je dan precies? Je leert rustiger eten en bewuste eetkeuzes maken. En mild zijn voor jezelf.

Mindful eten is allereerst stilstaan bij je eetgewoonten. Je leert manieren om te eten met aandacht. Een paar simpele richtlijnen helpen je daarbij. Daardoor ga je langzamer eten en beter luisteren naar de signalen van je lichaam.

Maar je relatie met eten bestaat natuurlijk niet alleen op het moment dat je eet. Ook buiten de maaltijden om zijn er de hele dag door allerlei triggers en prikkels die je tot eten aanzetten. En dat is lang niet altijd alleen een gevoel van honger. Er zijn zowel eetprikkels van buitenaf – je fietst langs de bakker en ruikt die heerlijke croissantjes – of prikkels van binnenuit – je moet iets moeilijks doen en in plaats van beginnen loop je steeds heen en weer naar de koelkast. Soms zijn die prikkels duidelijk te herkennen als je erop gaat letten, soms liggen ze wat dieper verborgen.

Oefeningen in opmerkzaamheid helpen je om de triggers die in jouw eetpatroon een rol spelen te ontdekken. Dan kun je op die momenten ruimte nemen om te kiezen of je echt wilt eten of dat er behoeften spelen die je op een andere manier kunt bevredigen. Je leert beter voor jezelf te zorgen.

Opmerkzaam of mindful zijn gaat niet vanzelf. Oefenen helpt om je ‘aandachtsspier’ te ontwikkelen. Aan de basis van mindful eten liggen dan ook aandachtsoefeningen of meditaties. Dat zijn oefeningen in eten met aandacht, én oefeningen waarin je je lichaam beter leert voelen en je gedachten of emoties beter leert kennen. Kleine experimentjes kunnen al grote eye-openers zijn. Maar hoe meer tijd je neemt voor het doen van oefeningen, hoe sterker aandacht voor je zal gaan werken.

Zo ontdek je je automatische patronen, en ontdek je de momenten waarop je het anders zou kunnen doen. En zo ontdek je ook meer plezier in eten!

Minstens zo belangrijk is het om te leren vriendelijk voor jezelf te zijn. Bij mindful eten horen geen regels of voorschriften hoe het precies moet. Je leert luisteren naar jezelf, naar je lichaam, je hoofd en je hart. En je eigen wijze keuzes te maken, zonder ze te veroordelen als het niet gaat zoals je voor ogen had. Het streven is niet om het perfect te doen, maar om ontspannen te zijn in je eetgedrag.

Meer doen en lezen?