Fruit mindful etenMindful eten is een op mindfulness gebaseerde methode om een ontspannen en evenwichtige relatie met eten op te bouwen. Lees hier hoe het werkt.

Mindfulness is met bewuste aandacht in het hier en nu zijn, op een niet-oordelende manier. Bewuste aandacht helpt je om dingen te doen vanuit een keuze in plaats van uit een automatisme. Ook eten kun je mindful doen.

Eten is iets dat veel mensen op de automatische piloot doen. Je moet het nu eenmaal elke dag doen, de verleidingen van eten om ons heen zijn enorm groot, én eten kun je makkelijk tegelijk met allerlei andere activiteiten doen.

Luisteren naar je lichaam

Daardoor missen we veel. Allereerst is het natuurlijk jammer dat we dingen die we lekker vinden, niet echt proeven en er niet van genieten. Daarnaast zorgt eten zonder aandacht ervoor dat we vaak meer eten dan we nodig hebben, doordat we de signalen van honger en verzadiging niet goed voelen. Of juist dat we te weinig of te laat eten, waarmee we onszelf moe en kwetsbaar maken.

Nieuwsgierig observeren

Mindful eten is een op mindfulness gebaseerde methode om een andere relatie met eten op te bouwen. Het gaat niet over wat je eet, maar om bewustwording van hoe en waarom je eet. Dit bereik je door het met aandacht observeren van alle ervaring rondom eten: van smaken en geuren tot gevoelens van honger en verzadiging, tot en met gedachten en emoties. Met een vriendelijke en nieuwsgierige blik.

Niet perfect maar wel ontspannen

Er zijn geen regels, je hoeft niets te bereiken, het kan niet mislukken. Je hoeft je alleen maar bewust te zijn van wat er gebeurt. Dus ook als dingen niet ‘perfect’ gaan. Je merkt het op, leert er iets van en gaat daarmee verder.

Dit maakt mindful eten tot een nieuwe, milde manier om automatische patronen zoals gedachteloos overeten te stoppen. Je leert vrijere keuzes maken, en je gaat minder eten en meer genieten!

Meer weten?