Begrijp je honger en begrijp je emoties
Onlangs kwam een vrouw op mijn spreekuur. Ze heeft regelmatig last van eetbuien en wil graag met mij uitzoeken waarom ze deze niet kon los laten.
Iris is een moeder van 2 jonge kinderen. Ze leidt een druk leven met een baan van 3 dagen en thuis staat ze er veelal alleen voor. Als we met elkaar praten, ontdekken we dat de belangrijkste reden voor de meeste eetbuien: het staat voor een verlangen naar meer tijd voor zichzelf. Ze gaf eten aan het deel in haar dat zo wanhopig op zoek is naar momenten voor zichzelf. Zo toegewijd en vol liefde als ze is naar haar kinderen, dat ontbreekt haar nu net en dat wil ze zichzelf geven.
In een andere sessie sprak ik met met een Susan, een jonge vrouw die gestopt was met schilderen en gedichten schrijven. Ze had al haar creatieve uitingen beëindigd, om allerlei redenen. Toen we er dieper op in gingen, realiseerde ze zich dat ze dit zo miste. Veel van haar momenten van over-eten (met name chocolade) hingen samen met een gevoel van te weinig betekenis hebben in haar leven.
Joris kwam op mijn spreekuur om te werken aan een betere relatie met eten. Hij overeet zich steeds om zijn innerlijke rebel te voeden. Met name als hij zich niet gehoord of gezien voelt. Eten is dan voor hem dan een soort compensatie of troost.
Als we eten terwijl we geen fysieke honger hebben, eten we vaak vanuit gewoonte, een emotie of een onvervulde behoefte.
Kunnen we er een mindful moment van maken? Een korte pauze nemen en met bewustzijn naar binnen gaan? Want wie ben je eten aan het geven? Hierbij stil staan kan je een belangrijk inzicht geven. Mindfulness leert je op een nieuwsgierige, vriendelijke manier naar jezelf en je gewoonten te kijken. In plaats van je eetgedrag te veroordelen, werk je zo aan een betere relatie met eten en jezelf. Dus vraag jezelf bij een opkomende eetdrang terwijl je geen honger hebt:
Wie wil ik nu eten geven? En check nog eens:
Wie wil nu wat lekkers? Ben vooral nieuwsgierig. Want wellicht kan eten op zo’n moment je niet geven waar je echt naar verlangt.
Wil je meer weten hoe je dit aanpakt? Wil je ook een betere relatie met eten en je zelf? Lees hierover in onze werkboeken.