Richtlijnen mindful etenDe meesten van ons houden van lekker eten. Maar lang niet altijd is de manier waarop we met ons eten omgaan zo liefdevol. We eten gehaast, we doen intussen andere dingen en vaak kunnen we niet navertellen wat we nu precies geproefd hebben.

Een paar simpele mindful eetgewoontes kunnen aandacht in ons eetpatroon brengen. En kleine stapjes hebben vaak al veel effect: je gaat minder eten en meer genieten!

Probeer de vijf richtlijnen voor mindful eten

De gewoontes die je helpen om mindful te eten, zijn vertaald in vijf richtlijnen. Dit zijn ze:

1. Vermijd afleiding tijdens het eten

Wil je gaan eten, ga er dan even voor zitten. Liefst aan een tafel, en zonder zaken als een beeldscherm, een mobiel, een krant, of een druk gesprek. Zo blijf je beter met je aandacht bij de eetervaring.

Pauzeren mindful eten

2. Neem kleine porties en kleine hapjes

Als je een kleine portie neemt, vormt dat een natuurlijke rem op de hoeveelheid die je eet. Je moet moeite doen om meer te nemen. Kleine hapjes zorgen ook voor meer smaakprikkels, dus tot groter genot.

3. Eet langzaam, kauw uitvoerig

Als je langzaam eet geef je je spijsvertering beter de kans om zijn werk te doen. Ook voel je beter wanneer het genoeg is. Vaak kauwen helpt hierbij.

4. Gebruik je zintuigen

Kijk, ruik en proef bewust. Je zintuigen helpen je om te genieten van je maaltijd en er met aandacht bij te blijven. En nemen je zintuiglijke sensaties af? Dan ben je misschien verzadigd.

5. Pauzeer regelmatig tijdens je maaltijd

Neem kleine pauzes tussendoor. Bijvoorbeeld door je bestek even neer te leggen. Zo kun je steeds bewust beslissen of je nog meer wilt of niet. Vaak leidt dat tot minder eten.

Het werkt!

Eten volgens deze richtlijnen kan leiden tot heel positieve gevolgen voor je eetpatroon, zoals: minder eten, beter verzadigd zijn, meer signalen van het lichaam opmerken, en meer genieten. Er is genoeg onderzoek dat dat aantoont.

Houvast, maar geen keurslijf

Belangrijk: beschouw deze richtlijnen als een houvast, ze zijn er om je te helpen op een mindful manier te eten. Echter: laat ze geen keurslijf worden. Elke dag is anders en er kunnen altijd omstandigheden zijn waarin je minder aandacht voor je maaltijd hebt. Wees altijd mild voor jezelf en waardeer elke kleine stap die je zet om te eten met aandacht.

Vijf richtlijnen

Verder lezen