“Op internet en in sociale media zie je mindfulness vaak verwateren en oppervlakkig worden. Mindfulness is geen ontspanning. Het is geen quick fix. Het is niet goed voor alles. Het past niet in de geluksindustrie. Mindfulness gaat niet over zelfverbetering, het gaat over zelfrespect”.

Edel Maex mindfulnessMisverstanden

De Belgische psychiater Edel Maex is een mindfulnessleraar van het eerste uur. Hij werkt al jaren met mindfulness, oa. als hoofd van een stresskliniek, en heeft ook vele boeken op zijn naam staan. In een recent nummer van Psychologie Magazine stond een interview met hem. Hij vertelt daarin hoe relevant mindfulness anno 2019 nog steeds is, maar ook hoe de misverstanden over wat mindfulness is steeds groeien.

Wat is het wel?

In het artikel legt Maex het zo uit. Mindfulness is niet: gelukkiger en ontspannen worden. Maar wel: met milde open aandacht kijken naar wat er is. Open waarnemen wat je bezighoudt, wat er fijn is maar ook wat niet fijn is. Hierdoor steeds meer vertrouwd raken met jezelf. Met de lastige dingen, en ook met je vermogen daarmee om te gaan.

Mildheid is een sleutelwoord. Je hoeft jezelf niet te verbeteren, je hoeft niet alleen maar blij en succesvol te zijn. Het gaat meer over: leren voor jezelf te zorgen door te ontdekken waar je grenzen liggen en hier respectvol mee om te gaan.

Als ik de vraag krijg: hoe kan ik mijn geest rustiger maken? Dan zeg ik: de enige manier om je geest rustiger te maken is je leven rustiger maken. Heb je het daar te druk voor? Dan wordt het tijd je dáárop te bezinnen’.

Mindfulness beoefenen helpt je om je bewust te worden van de gedachtenpatronen die zorgen dat je maar door blijft hollen. En om de waarschuwingslampjes van je lichaam op te merken. Zodat je weet wanneer het tijd is om rustiger aan te doen. En dit ook in mildheid van jezelf kan accepteren.

Het artikel is een mooie reminder over de essentie van mindfulness. Hier vind je het hele interview met Edel Maex. Op de website van Edel Maex vind je nog veel meer mooie teksten en ook luisteroefeningen. Aanrader!