Maar al te vaak hoor ik mensen zeggen ‘mindful eten heb ik geprobeerd, maar het lukt me echt niet om altijd langzaam en gezond te eten’. Wat een misverstand! Mindful eten kan niet mislukken, je hoeft niets goed te doen, je hoeft je alleen maar bewust te zijn van wat er gebeurt. Een pleidooi voor mildheid.
Ontspannen eetpatroon
Andere verzuchtingen die ik wel eens opvang: ‘Ik ben gestopt met mindful eten, want na 3 weken had ik mijn eetbuien nog niet onder controle’. Of: ‘Mindful eten kan in mijn situatie niet, want binnen een gezin kun je niet altijd eten wat en wanneer het jou uitkomt’.
Zo jammer om zulke uitspraken te horen of lezen. Want: ze komen vaak van mensen wiens eetstijl ik juist mindful zou noemen. Ze merken op hoe ze eten, wanneer ze met aandacht eten en wanneer niet. Hun eetgedrag passen ze aan aan de omstandigheden. De ene keer eten ze minder en de andere keer meer, genieten soms mateloos van iets lekkers en piekeren daar niet over. Kortom: ze hebben een ontspannen eetgedrag.
Mindful misverstand
Het is een misverstand dat je alleen mindful bezig bent als je elk detail van elke hap bewust proeft en als elke hap ook 100 % gezond en verantwoord is. Mindfulness is waarnemen zonder oordeel. Door mindful ogen bekeken kun je niet goed of fout eten. Je merkt alleen op wat er is.
Mindfulness houdt in: met bewuste aandacht zijn bij wat er is, op een nieuwsgierige en milde manier. Wat het ook is. Dus ook als dingen anders lopen dan je zou willen, je teveel hebt gegeten en je je nu vol en ellendig voelt. Je merkt die gevoelens op, erkent dat ze er zijn, en je laat ze weer gaan. Of je hebt nog geen honger maar je eet met je gezin mee omdat dat het meest praktisch is. Je merkt je keuze op, erkent die, en je gaat weer verder.
Perfect is de vijand van goed
Mindful eten streeft niet naar een perfect eetpatroon, maar naar een ontspannen eetpatroon. Als je perfectie nastreeft, is de kans groot dat je nooit tevreden bent en het weer opgeeft. Dan blijf je op het punt waar je was.
De snelste manier om van A naar B te komen, is door in A te zijn.
De mildheid van mindfulness maakt juist de weg vrij voor verandering. Door steeds je lichaam, gedachten en gevoelens op te merken, jezelf vriendelijk vragen te stellen: ‘Goh, hoe kwam het nu dat ik tijdens die borrel meer nam dan prettig voelde?’ geef je jezelf de kans het een volgende keer anders te doen. Als je blijft steken in verwijten aan jezelf en boosheid, blokkeer je dat pad. Mild zijn voor jezelf is dé weg naar verandering.
Eetgedrag is nooit goed of fout
Mindful eten is dus niet moeilijk. Je hoeft niet streng te zijn, je hoeft jezelf nooit op je kop te geven. Heb alleen de intentie om elke situatie met milde aandacht te bekijken. Dat zal heel vaak niet lukken, maar als je dat opmerkt, dan ben je er alweer. Elk klein moment van die bewuste aandacht, is een stap. Waardeer jezelf voor die inspanning, ongeacht het resultaat. Want dat is nooit goed of fout. Het is.
Meer lezen
- over mild zijn: je doet het wél goed
- stop met stiekem eten
Het is. En er is opmerkzaamheid. Daar is alles mee gezegd :-). Superblog weer, Rita!!
Goed gesproken, Vera!
Geweldig blog! en zooo herkenbaar… Toen ik Mindful eten net had ontdekt, was het heel erg verleidelijk om er niet een ‘mindful eten dieet’ van te maken. Ik moest nog afkicken van het dieet-denken. Later ontdekte ik de vrijheid die deze vorm van eten juist geeft. Jezelf geen schop meer geven onder je hol, maar een aai over je bol 🙂
Dat rijmt! Nieuwe slogan? Wat jij beschrijft is precies wat ik vaak tegenkom. Als het idee van niet-oordelen nog niet zo is geland, is de verleiding groot om mindful eten in te zetten als een nieuwe manier om perfect te moeten zijn. En als het dan niet lukt, om jezelf opnieuw te veroordelen en het hele idee aan de kant te gooien. Zo jammer. Voor mij een reden om nog meer aandacht aan mildheid te besteden … Dankjewel!
Mooi artikel. Er bestaat geen ‘goed’ of ‘fout’.
Wat gezond of ongezond is, is voor iedereen verschillend.
Sommige mensen worden moe van brood, anderen hebben ogenschijnlijk nergens last van.
Door te voelen en waar te nemen wat bepaald voedsel met je doet, kun je bewuste keuzes maken.
Niet ‘ik kies bewust’ volgens een logo, maar volgens je eigen intuïtie en inzicht.
Zelf zet ik in een half uur een zelfbereide maaltijd op tafel.
Precies, iedereen kan zijn eigen eetwetenschapper zijn …